1.        Szakmai programok a mezőségi kézműveseknél

 

A Mezőségi Tóvidék Közösségi Egyesület 2007-ben alakult. 2008-ban lett hivatalosan bejegyezve. Az egyesület célja a Tóvidéki térségben létező magán-és közjogi intézmények közötti együttműködés megvalósítása és fejlesztése; a társult falvak közösségi érdekeinek megfogalmazása és képviselete; a térségi fejlesztési stratégia kidolgozása a régió tartós fenntartható fejlődése érdekében. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk a kisrégió szórványoktatási problémainak kezelésére, a térség gazdag népművészeti értékeinek ápolására, népszerűsítésére. Partnerek vagyunk a térségben működő olyan szervezetekkel mint a Kallós Alapítvány és a szamosújvári Téka Alapítvány. Helyismeretünkkel hozzásegítettük őket a folyamatos, közvetlen kapcsolattartáshoz és ugyanakkor támogatást szereztünk a helyi közösségek közvetlen megszólításában

Projektünk célja az volt , hogy  folytassuk a rendszeres kézműves  programokat a 2018-19-es évadban is  egyedi és felmenő rendszerű rendezvények megszervezése érdekében.

Célcsoportot alkotnak a mezőségi szórványközösségből származó gyerekek, fiatalok és felnőttek. Kb. 250-300 személy.

Az ilyen jellegű tevékenységek megszervezése fontos a térség - Mezőség - gazdag kézműves hagyományainak megismerése és népszerűsítése szempontjából. Hozzájárul a szórványból származó fiatalok identitástudatának és önértéktudatának megerősítéséhez miközben gyakorlati, felhasználható ismereteket sajátítanak el.

Nagyon fontos eredmény volt a Régiók Találkozója , ahol Erdély különböző régióiból származó mesterek találkozta, szakmai konferenciát tartottunk, munkáikból kiállítást szerveztünk.

 

 

2.      NÉPZENEOKTATÁS MEZŐSÉGEN

 

A szamosújvári népzeneoktatást 2008-ban indítottuk el miután egy uniós program keretén belül sikerült beszerezni hangszereket és biztosítani két évre az oktatók fizetését. Kezdetben a jelentkezők közül Könczei Csongor válogatta ki az oktatásban részesülőket. Először 15 gyerek , fiatal vett részt. Nagyon hamar meghaladtuk a húszat és utána bekapcsolódtak a mezőségi falvakból származó kis tehetségek is . Igy most már meghaladtuk a 40-es létszámot. Ahogy bebizonyosodott, hogy érdemes befektetni a gyerekükbe , a szülők egy része hangszert is vásárolt, így több személyt tudtunk befogadni. A Harmadik Zenekar   szamosújvári tagjai oktattak először. A zeneoktatásban résztvevők közül menet közben még két zenekarunk alakult, a Kontra Banda - ők most egyetemisták -  és a középiskolásokból álló Ördöngös Zenekar , akik 2017-ben a Felszállott a páva döntősei lettek.

A 2018-19-es évadban tovább folytattuk a népzeneoktatást rendszeresen, hetente.  Megmarad a kb. 43 létszámú célcsoport a hegedű, brácsa és bőgő oktatásban. Új elemként vittük be a cimbalom oktatást . Ebből a célból már meg is vásároltunk egy hangszert. Az eddig kialakult három zenekar -  Harmadik, Kontra Banda és Ördöngös mellett - a 2018-as őszi feketelaki népzene táborban körvonalazódott egy újabb, ezúttal gyerekzenekar - két prímás, két kontrás és egy bőgős részvételével.  Ennek megerősítésére és motiválására külön programot dolgozunk ki. Minden alkalmat megragadtunk, hogy a megszerzett tudást be is mutassák, ezért különböző fellépéseket is szerveztünk. Ugyanakkor , ősszel megszervezzük a negyedik feketelaki népzenetáborunkat ahol adatközlő zenészek is oktatnak. Ezt a tábort a Halmos Béla Program támogatja.

A Csoóri Alap támogatása nagyon fontos volt , mert  megerősíthettük a célcsoportot és minőségileg magasabb szintet biztosíthatunk programunknak a megvalósítottfejlesztések által.

                                                             

 

 

tovidek

communitas

emmi-emet-cssa

bga